Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Φορολογικοί Παράδεισοι

Από το Παγκόσμιο Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης (Tax Justice Network) εκτιμάται ότι σε 80 φορολογικούς παραδείσους, σε όλον σχεδόν τον πλανήτη, δραστηριοποιούνται 4.000.000 παράκτιες εταιρείες με "παρκαρισμένα" 12 τρισεκατομμύρια δολλάρια. Οι υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων εκτιμάται ότι είναι περίπου 10.000, οι οποίες διακινούν περίπου 550 δις δολλάρια.

Ο πρώτος φορολογικός παράδεισος του πλανήτη θεωρείται, από το 750 μ.Χ., το Βατικανό αφού τα κέρδη της Εκκλησίας περέμειναν αφορολόγητα. Τα νησιά της Μάγχης είχαν φορολογική ανεξαρτησία από το 1100 μ.Χ. ενώ το νησί Μαν στις Αγγλικές ακτές παρείχε φορολογική ανεξαρτησία σε αρκετούς άγγλους καραβοκύρηδες την ίδια περίπου εποχή.

Αμέσως μετά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, την δεκαετία του 1920, οι εφοπλιστές αναζήτησαν τους δικούς τους φορολογικούς παραδείσους, με τα νησιά Βερμούδες να αποτελούν τον πρώτο φορολογικό παράδεισο, για τους πλοικτήτες, του 20ου αιώνα. Ο πρώτος, όμως, σύγχρονος τόπος φοροαπαλλαγής ή χαμηλής φορολογίας είναι η Ελβετία, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα με το πλήθος των "κλειστών" τραπεζών της. Την δεκαετία του 1920 πολλοί Ευρωπαίοι μετέφεραν τα κεφάλαια τους στην Ελβετία για να αποφύγουν τον υψηλό φόρο ανοικοδόμησης που επιβλήθηκε μετά τον πόλεμο.

Μέχρι την δεκαετία του 1950, οι φορολογικοί παράδεισοι, λειτουργούσαν κυρίως για την αποφυγή προσωπικών φόρων. Από την δεκαετία του 1960 και έπειτα χρησίμευαν σε εταιρείες που ήθελαν να αποφύγουν την διπλή φορολογία, αργότερα σε εταιρείες που ήθελαν να παραμείνουν εντελώς αφορολόγητες και τα τελευταία 20 χρόνια για την διακίνηση κεφαλαίων από "γκρίζες" πηγές.

Οι πιο δημοφιλείς τόποι ίδρυσης υπεράκτιων εταιρειών είναι τα Νησιά Κέϊμαν, οι Παρθένοι νήσοι, η Λιβερία και ο Παναμάς. Ο ασφαλέστερος τόπος ίδρυσης είναι τα νησία Μάρσαλ όπου ο έλεγχος είναι πολύ δύσκολος αν όχι αδύνατος.
Στην Ευρώπη τα δημοφιλέστερα μέρη είναι το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, το Μονακό και πρόσφατα η Ανδόρα.
Οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι υπεράκτιες εταιρείες απαριθμούν λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά διακινούν περίπου το 35% του παγκόσμιου πλούτου.

Το 2007 θα κινηθούν προς τις υπεράκτιες εταιρείες 200 δις δολλάρια.

Οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι έχουν το 40% των υπεράκτιων εταιρειών ενώ τα νησιά Κέιμαν κατέχουν τα περισσότερα κεφάλαια (2 από τα 12 τρις δολλάρια).

Φορολογικός παράδεισος ετοιμάζεται να γίνει και το Γιβραλτάρ το οποίο ζήτησε την πλήρη αυτονόμηση από την Βρετανική εξάρτηση ωστέ να προσελκύσει την ίδρυση υπεράκτιων εταιρειών.

Το Λουξεμβούργο κατέχει την πρώτη θέση στην προσέλκυση εταιρειών επενδύσεων και διαχείρισης διαθεσίμων.